Login
Register
Начало

Предизвикателно

Предизвикателен блог

Дамски Дрехи

Страхуват ли се дървениците от мраз: умират или заспиват

Домашните дървеници се страхуват от замръзване. Дървениците не умират веднага на студа, обаче. В зависимост от температурния праг времето, необходимо за пълното им унищожаване, е различно. В кои случаи умират и в кои просто спят , ще покажат научните експерименти.

СЪДЪРЖАНИЕ НА СТАТИЯТА:

Страхуват ли се дървеници от измръзване

Отговорът на въпроса дали дървениците се страхуват от измръзване подсказва как да се сведе до минимум третирането на жилищата с инсектициди. Това е важно за тези, които трудно понасят последиците от подобни процедури, например алергии. Ако буболечките умират в студа, разумно е да се възползвате от такъв тип третиране. В противен случай може да опитате професионално пръскане за дървеници.

Освен това химическите агенти, както показва практиката, далеч не са всемогъщи срещу насекомите. Дървениците са се приспособили към 90% от инсектицидите и дезинфектолозите търсят алтернативни начини за борба с тези насекоми.

Измръзва ли дървеницата

Логично е, че като всяко термофилно насекомо, което избягва студа, дървениците ще умрат в студа.

В научен план екстремните температури могат да причинят денатурация на протеини при насекомите и в резултат на това необратимо увреждане на нервите и мускулите. Този ефект води до факта, че дървениците умират в студа. Или не?

Не е толкова просто. Като живи същества насекомите са надарени със защитни механизми, срещу различни стресови ситуации, от които се страхуват.

Може да се изненадате да научите, че дървениците, чието тяло е 70% вода, оцеляват при тежки студове в продължение на няколко часа и дори дни!

Дървениците са устойчиви на ниски температури по ред причини

Първо, телата на отделните насекоми съдържат висока концентрация на антифризни протеини и криопротектори като глицерин, които понижават точката на замръзване на телесните течности под точката на замръзване на водата. Това влияе, върху това как дървениците понасят зимата и измръзването.

На второ място, някои индивиди издържат на хипотермия. Това е името на състоянието, в което течността не замръзва, дори когато температурата спадне значително под марката на замръзване. Как става това?

Например чистата вода, състояща се само от кислород и водород, се преохлажда до -42˚, без да се покрива с лед. Естествената вода, съдържаща примеси, замръзва при 0˚С. Тези примеси са кристалообразуващите агенти, около които се образува и разпространява лед. Процесът се нарича хетерогенно замразяване.

И, тъй като в чиста вода няма такива вещества, кристализацията настъпва спонтанно, веднага щом се достигне критичната температура на хипотермия. Такова замразяване се нарича хомогенно. Когато се появи и най-малкият леден кристал, преохладената вода започва бързо да замръзва.

Насекомите замръзват и умират по време на този процес. Не е изненадващо, че дървениците, попаднали на студа, се опитват да минимизират съдържанието на вода в тялото и да избягват външен контакт с ледени кристали.

Трето, хипотермията е свързана с диапауза - период на пасивен жизнен цикъл, през който скоростта на метаболизма намалява и развитието спира. Преди да влезе в диапауза, насекомото изпразва червата си, за да отстрани много кристалообразуващите агенти, които се съдържат в обикновените примеси от вода.

Способността на дървениците да останат без храна в продължение на една година и да издържат на слаба слана се е развила с възможността да преминат в състояние на "хибернация".

Учените открили бактерии, които могат да провокират кристализация. В бъдеще тези изследвания ще помогнат при разработването на инсектициди, които намаляват устойчивостта на насекомите към студ.

Въпреки това, устойчивите на замръзване видове са разработили различен защитен механизъм. На извънклетъчно ниво, те могат да издържат на определена степен на замръзване и умишлено насърчават кристализацията при по-високи температури, за да предотвратят смъртта от спонтанно хомогенно замразяване.

Колко дълго издържат в студа

През зимата буболечките хапят, както и по всяко друго време на годината. Въпреки това, в студено време е малко вероятно да изпълзят от съседите, през прозорец или балкон. Насекомите могат да се придвижват от апартамент в апартамент чрез вентилация, през гнезда и щрангове, така че трябва да сте нащрек.

И последното нещо: очевидно не си струва да се опитвате да премахнете дървениците в къщата, като изключите отоплението през зимата и да отворите широко всички врати и прозорци. Дори ако успеете да охладите къщата до 20 градуса под нулата и да я задържите в това състояние няколко дни, все още няма 100% гаранция за успех. В крайна сметка дървениците ще търсят своя шанс в най-защитените от студа места.

Дали къщата ще е подходяща за обитаване, след такава процедура си остава важен въпрос.

Източник: preventa.bg