Login
Register
Начало

Предизвикателно

Предизвикателен блог

Дамски Дрехи

Хлебарки в апартамента: откъде идват и как да се отървете

Хлебарите са изключително неприятни насекоми. Смятани са за вредители, които могат внезапно да се появят във всеки един дом, независимо от санитарните условия. Те веднага се настаняват и за собствениците остават два изхода – или да се примирят и да съжителстват или да се борят с хлебарките.

Хлебарката е широко разпространен проблем за всеки апартамент. Тези насекоми са най-често срещаните вредители в апартаменти, къщи и помощни помещения. И въпреки че хлебарките не вредят пряко на хората, те все пак са силно нежелани насекоми в къщата, допринасяйки за разпространението на болестите. Хлебарките в къщата са знак за антисанитарни условия!

Какво още е добре да знаете за тях, вижте на http://preventa.bg:

Как се появяват хлебарки в апартамент?

Хлебарки, както всички други насекоми, живеят според принципа - да се хранят и размножават, а близостта до хората е направила този процес удобен и ефективен още от древността. Апартаментът е много уютен за хлебарки. Там винаги е топло, винаги има уединено място с достатъчно храна и вода.

Как хлебарки влизат в апартамент, ако не са били там преди?

Нека отбележим двата най-често срещани начина за инвазия:

От недобросъвестни съседи

Когато съседи живеят под или над вас, но самите те имат нехигиенични условия, след това през пукнатините по водопроводните тръби, вентилационните шахти и други вратички, развъждането на хлебарки може да започне да колонизира вашия апартамент. Има и опция хлебарките масово бягат от същите съседи, след като са преследвани и унищожавани там. Във всеки случай, ако във вашия дом има благоприятни условия за живот, те ще се установят при вас.

Случайни контакти с неща, дрехи, храна. Хлебарката може лесно да се озове в чантата за пазаруване, например от пазар или в магазин. Случва се насекомото да се "премести" на ново място на пребиваване точно в закупения артикул: домакински уреди (системен блок на компютъра, хладилник), мебели или дрехи. Следователно си струва да се обърне внимание на покупки на употребявани неща, както и посещения, пътувания и пр.

Независимо от причината за появата на хлебарки, по-нататъшното им съществуване и размножаване зависи от наличието на благоприятни фактори.

Безплатен достъп до храна

Хлебарките са много непретенциозни същества. Те ядат не само прясна висококачествена храна, но и гниеща, хартия, кожа. Една хлебарка може да се справи напълно без храна до няколко седмици. Така, дори и да оставите непочистена маса, печка, мръсен кош в кухнята - това ще е достатъчно за нормалното хранене на цяла колония вредители. Ето защо, за да се противопоставите на насекомите, трябва буквално да постигнете перфектен ред, да скриете цялата храна през нощта и да изнасяте боклука всеки ден. Хлебарите са предимно нощни, така че е важно да скриете всички източници на храна, преди лягане.

Вода

Най-важното нещо, без което хлебарки не могат да живеят дълго е водата. Независимо дали става въпрос за малка локва на маса или печка, мокра мивка, течащ кран или кондензирана вода на котлон. Ако всички водоизточници са внимателно затворени, хлебарки могат да пият вода. Ето защо, по време на периода на борба с вредителите, трябва да поливате цветята само сутрин или следобед, така че течността да се абсорбира добре. Препоръчително е през нощта да избърсвате мивката в кухнята и банята със суха кърпа.

Комфортна температура и уединени ъгли

Идеалните условия за живот са причина за появата на хлебарки в апартамента. Човешкото жилище е идеално пригодено за нуждите на тези насекоми: поддържа комфортна относителна влажност и топлина, има много кътчета, където хлебарките могат да се скрият през деня. Наред с това съседните апартаменти не са изолирани един от друг, а са свързани чрез комуникации, по които насекомите се движат свободно.

В много случаи собствениците на апартамента остават неясни откъде идват хлебарки. Тези насекоми, обаче могат да продължат да живеят и да се размножават само при благоприятни условия за тях. Обикновено заразяването с хлебарки започва с няколко индивида, които пораждат цяла популация, която възниква само за няколко седмици. Трябва да се помни, че антисанитарните условия в апартамента са основният фактор за комфортния живот на хлебарки.

Хлебарки в кухнята, банята, тоалетната

Тъй като хлебарки не могат да оцелеят без водоизточник, те се установяват в апартамент или в къща в непосредствена близост до водоизточници, а това са кухнята и общите части - баня, тоалетна. Ако в апартамента или къщата ви текат тръби, има постоянна влага - тогава за хлебарките тези условия са благоприятни за заселването и развитието на колонията.

Как да се отървете от хлебарки, ако вече са се настанили в дома ви?

На този въпрос, отговорът е ясен. Трябва незабавно да потърсите професионална фирма по борба с вредителите. Само с тяхна помощ ще може за кратко време, ефективно и трайни да решите проблема с хлебарките.

Източник: ПРЕВЕНТА.BG